Welcome la Nea' Ion!

Despre Autor

Zambeste. Asculta. Fii deacord. Apoi fa tot ce vrei tu!

Cauti ceva?

Urmariti blogul si autorul!

1 mai 2011

1 mai muncitoresc - de cand si de ce?

Pe vremea cand omul exploata pe om (de acord, asta e o vreme contemporana cu orice epoca), s-au ridicat glasurile revolutiei industrale care au agitat pumnul pentru 8 ore. 8 de somn, 8 de odihna, 8 de munca. Din aproape in aproape si din greva in greva, sindicatele de muncitori au explodat intr-o rascoala ad hoc pe strazile din Chicago.


haymarket
1886 - rascoala din Haymarket

In memoria martirilor din Haymarket, in 1889, Congresul Internationalei Socialiste a decretat zi de sarbatoare. A muncii. Prin stat si sarbatorit cu surle si trambite. Ideea s-a propagat rapid si Ziua Muncii a fost adoptata de multe tari.

mai1

Data de 1 mai nu inseamna numai celebrarea bratarii de aur pe care o purtam cu totii la glezna si o taram dupa noi pana la pensie. Ziua de 1 mai se suprapune peste datini vechi, precrestine.

Printre triburile germanice se sarbatorea Beltane, jumatatea de primavara a timpului dintre un echinoctiu si un solstitiu si reprezenta inceputul unui nou anotimp. De asemenea, pe 1 mai este Noaptea Valpurgiei, summit traditional al vrajitoarelor, cand se face schimb de experienta, alba sau neagra, se danseaza in jurul focului si se face parada de zburat pe matura.

Daca prin alte tari sarbatorile de 1 mai erau vesele si benevole, in tarile comuniste asta insemna parada, lozinci, uniforme, steaguri, stat in picioare zi lumina pe stadioane si falfait pancarde cu imaginea multiubitului conducator.

Rîde iară primăvara, peste cîmpuri, peste plai,
Veselia umple ţara, c-a venit Întîi de Mai!

(click aici ca sa ascultati hitul epocii de aur pe www.ceausescu.org)

mai2

Incercati (daca va duce memoria si varsta pana acolo) sa va amintiti. Bereta pe ureche, dar nu prea strengareste, pieptul in fata, suge burta, cravata calcata, siretul de comandant de detasament galben stralucitor, zambeste, vorbeste raspicat si nu te balbai:

Ce-i patria? - E pasul apasat
Cand trec, trec randuri-randuri muncitorii
Cu steagul rosu-n vant desfasurat
Dusi de partidul nostru spre victorii.
(Mihai Beniuc - Patria)

Din categoria "tatal meu lucreaza-n mina, cocotat pe schele":
Minerul isi construieste singur cerul
Minerul din mici lampase lucitoare
Isi face luna, stele, soare

(Doina Spataru - Minerii si cerul)

Din categoria "accidente la locul de munca" sau o poveste adevarata:
Clipa, stai, opreste-ti zborul!
Se pravale compresorul

(stie cineva cine a scris capodopera?)

Sau, daca te duce mintea pana cand erai soim al patriei:
Da-mi, taticule, si mie,
O lopata si-o mistrie
Sa ma duc pe santier,
Sa ma fac brigadier.

o zi
foto de la piesa "O zi din viata tovarasului..."

Ah, vremuri... Cantec, dans, celebrare, comunitate, spirit civic. Azi sarbatorim 1 mai in decandenta, la mare, sau in desfatare, la iarba verde, cu gratarul in spate si soacra si copiii in portbagaj. Sau invers.

Si de atata veselie, nimeni nu citeste ce scriem noi aici. Tristetea ne rapune. Si noi care ne-am calcat special fusta plisata bleumarin si ne-am lustruit pantofii (cu scuipat si cu batista colegului de banca). Noi v-am lasat. Avem ora de lectura din CV Tudor la caminul cultural.

Sursa: http://metropotam.ro/La-zi/2007/05/art4816844491-1-mai-muncitoresc-de-cand-si-de-ce/

0 comentarii: